Hallå där!
Idag hade jag hur mycket tid över som helst och tänkte göra någorlunda rätt, typ japanskt. Det här är ett recept som restaurangen Sushida använder sig av.
(2 personer)
Sushi ris
Steg 1:
Börja med att skölja 4 dl ris noggrann med kallt vatten och låt riset stå i vattnet en cirka 20 minuter.
Steg 2:
Mät upp 6 dl vatten och koka riset på högsta värme, lägg på ett lock. När riset kokar upp, sänker du på den lägsta värme och låt den koka i 15 minuter.
Under tiden som riset kokar kan ni:
Blanda 0,5 dl vinäger, 0,5 dl socker och 1 tsk salt i en kastrull och låt den koka upp. Sockret bör lösa sig ordentligt. När riset är färdigt blandas den ljumma vinägern ner i riset med hjälp av en gigantisk träsked. Riset ska sedan svalna i rumstemperatur som du sedan kan krama "risklumpar".
Tips att tänka på när du kramar risklumpen:
- Doppa den handen du ska krama risklumpen i vatten så att riset inte fastnar.
- Risklumpen är något större än en valnöt.
- Viktigt att riset inte blir för hårt pressad, då håller inte risklumpen.
- Glöm inte wasabi som du stryker med ena pekfingret på risklumpen.
Förslag på pålägg:
Lax, tonfisk, tigerräkor, pilgrimsmusslor, vit fisk, bläckfisk, omelett, avokado, gurka och inari.
Tillbehör:
- Torkad sjögräs (finns på asiatiska specialaffärer, typ Eskilstuna)
Sjögräs är något som du behöver för att lindra runt pålägget och risklumpen samt smaksätta biten.
- Soja
- Ingefära
- Wasabi
/J
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar